Rawatan Ortodontik   Pemutihan Gigi

Mencabut Gigi   Penskaleran dan Penggilapan

Contact Us

Find Us

   

Kami menggunakan peralatan canggih untuk kesihatan mulut anda

 

di Klinik Pergigian TAG.

PELINDUNG MULUT

 

APAKAH PELINDUNG MULUT?

Pelindung mulut digunakan sebagai peralatan olahraga untuk ahli sukan yang mengambil bahagian dalam sukan yang lasak, melibatkan hubungan badan atau peralatan terbang. Ini termasuk bola sepak, bola keranjang, besbol, bola sepak, hoki, papan selaju, gimnastik, berbasikal gunung – apa jua aktiviti yang mungkin menyebabkan kecederaan pada mulut. Pelindung mulut biasanya menutup gigi atas, dan direka untuk melindungi gigi daripada patah, luka pada bibir dan kerosakan lain pada mulut anda.

 

Apakah Jenis-jenis Pelindung Mulut?

Tidak kira apa jenis pelindung mulut yang anda pilih, ia harus tahan lama, tahan lusuh dan selesa. Ia juga mestilah muat dengan baik dan tidak menyekat percakapan atau pernafasan anda. Tiga jenis pengawal mulut adalah:

  • Pelindung mulut kustom — Direka bentuk secara individu dan dibuat di klinik gigi anda atau makmal pergigian profesional. Doktor gigi membuat salinan model gigi anda dan membentuk pelindung mulut mengikut corak gigi anda.

 

  • Pelindung mulut ‘Rebus dan gigit’ — Pelindung mulut jenis ini didatangkan siap terbentuk dan boleh diubah dengan mendidihkan pelindung mulut di dalam air, kemudian plastik panas tersebut digigit untuk disesuaikan mengikut corak gigi anda. Ianya boleh dibeli di kedai barangan sukan, dan melekap dengan lebih baik berbanding pelindung mulut stok. Ikuti arahan dengan teliti untuk memastikan pelindung mulut melekap dengan baik.

 

  • Pelindung mulut stok — Ianya murah, sudah siap dibentuk, dan sedia untuk dipakai. Malangnya, ia selalu tidak melekap pada gigi dengan baik. Saiz yang tidak tepat akan menyebabkan kesukaran bernafas dan bertutur.

 

TEMPAH TEMUJANJI